1. Home
  2. Andet Cloud-relateret
  3. WiFi med Ubiquity Unifi Access Points

WiFi med Ubiquity Unifi Access Points

Wi-Fi.

WiFi er nødvendigt. WiFi overalt. Men tro det eller ej, der er stor forskel på WiFi – ikke kun på teknologi-generationerne N & AC, der er også mange andre faktorer som spiller ind, og det skal vi snakke lidt om i dette blog-indlæg hvor vi kigger på Ubiquiti’s Unifi produkter og min vej dertil. ?

Jeg har aldrig brugt de billige plastik-bokse; alt-in-én bokse til TV, telefoni og Internet der typisk leveres sammen med en Internetforbindelse. Jeg har altid investeret i min Wi-Fi, firewall og router-teknologi. Men selvom jeg har købt de “bedste” consumer-grade produkter, er mit seneste skift til Enterprise-grade hardware en game-changer. ?

Update: Efter jeg fik opgraderet mit personlige netværk derhjemme, fik vi også i virksomheden opgraderet til Ubiquity. Unifi-produkterne er fantastiske til både Enterprise såvel som privat.

? Mit setup tilbage i 2016

Jeg har nu en Gigabit (1000 mbps / 1000 mbps) fiberforbindelse på mit hjemmekontor, men tilbage i 2016 havde jeg “kun” en 250 / 250 mbit forbindelse, og derfor var mit behov naturligvis også mindre.

Fra min fiber-boks havde jeg kablet en Fortigate 40C boks der agerede router/NAT, firewall og dhcp-server. Herfra havde jeg kablet 3 stk. Apple AirPort Extreme (802.11ac) access-punkter, placeret rundt omkring i huset, for at sikre en optimal WiFi-dækning overalt i vores hjem. ?

Apple Airport Extreme
2 stk. Apple Airport Extreme på reol

Men consumer WiFi var (og er stadig) ikke optimalt, når man har mere end ét Access Punkt. Det skyldes kort fortalt at det er op til ens klient, f.eks. en iPhone, at finde ud af hvilket punkt der skal benyttes, og det betød for mig, at følgende historie udspillede sig hver gang jeg kom hjem:

  1. Jeg kommer hjem og parkerer bilen i garagen. Min iPhone logger på mit WiFi netværk på den AirPort der er placeret i garagen.
  2. Jeg kommer ind i entreen. Dækningen fra WiFi-enheden i garagen er 0%. Min iPhone logger derfor på WiFi netværket på den AirPort der er placeret i entreen.
  3. Jeg går ind på mit kontor, hvor der er placeret endnu en AirPort Extreme – men hov, min iPhone logger ikke på denne, den holder fast i AirPort-enheden fra entreen, fordi der stadig er ca. 30% signal inde på kontoret. Det betyder nu at jeg får en væsentligt ringere WiFi oplevelse, selvom der står en AirPort lige ved siden af mig, som potentielt kan leverer 100% signal.

Dette er en historie som mange helt sikkert kan nikke genkendende til, men også et problem, som der ikke rigtigt er en løsning på i Consumer Grade WiFi udstyr, endnu. Det skal nok komme, snart. ? ?

Enterprise-produkter er begyndt at arbejde med teknologier som 802.11k, 802.11v og 802.11r, client-steering, channel-steering og band-steering som kan løse store dele af denne problematik. iOS 10 samt macOS Sierra understøtter adaptive 802.11r, og vi kan derfor allerede nu begynde at gøre brug af denne teknologi.

? Mit setup i 2017

Jeg startede 2017 med at bestille en opgradering af min fiber-forbindelse til gigabit (1000 mbps / 1000 mbps), og det satte naturligvis nye krav til mit udstyr. En Airport Extreme 802.11ac har en WAN til LAN Throughput på ca. 350 mbps og en LAN til WAN Throughput på ca. 700 mbps. og min efterhånden noget gamle Fortigate-router kunne heller ikke følge med. Så første opgave, var at finde en ny router.

Router

Vi kører Fortigate i mit firma og vi kører Fortigate i vores datacenter. Derfor kører jeg også Fortigate herhjemme. ? Valget faldt meget naturligt på Fortigates nyeste generation af small-business produktet: FWT-60E. En router og firewall der uden problemer kan håndtere min nye gigabit-forbindelse, og samtidig giver mulighed for at opsætte site-to-site VPN-tunneller, så jeg altid er forbundet til mit datacenter og mit kontor.

Jeg vil ikke anbefale andre købe Fortigate-produkter, medmindre der er et specifikt behov ligesom mit. I stedet vil jeg pege hen imod de noget billigere løsninger fra Ubiquiti som f.eks. deres EdgeRouter Lite.

Access Points

Nu med en awesome router på plads, var det næste naturlige punkt at kigge på nye Access Points. Og med en noget lang indledning ? – velkommen til det som artiklen egentlig handler om ? Ubiquiti.

Wi-Fi gone wild

Maj 2017. Jeg skulle udskifte mine gamle AirPort Extremes til noget bedre. Og efter en masse research stod jeg med tre forskellige løsninger, som kunne dække mine behov:

  1. Fortinet’s FortiAP produkter
  2. Cisco’s Aironet produkter
  3. Ubiquiti’s Unifi produkter

De dyreste komponenter var Cisco’s Access Punkter, der lå på omkring 4000 kr. pr. Access Punkt. FortiAP lå prismæssigt på omkring 3500 kr. De billigste var Ubiquiti’s produkter med deres Unifi AP AC HD som prismæssigt ligger på omkring 2500 kr.

Når man skal have 6 punkter, betyder en besparelse på op til 1500 kr. pr. Access Punkt bestemt også noget. ??

Jeg begyndte derfor at læse en masse om Unifi-produkterne, og blev kun positivt overrasket. Alle jeg læste om, elskede deres Unifi-produkter. Så valget var nemt. Jeg købte 3 stk. Unifi AP AC HD som skulle dække mit hus indenfor og 3 stk. Unifi AP AC Pro som skulle dække udendørs-arealerne.

Drev-typeDrev-navnForbrugt plads
Privat drevPrivat-drev for Poul18 GB data
Privat drevPrivat-drev for Lone4 GB data

Unifi Software

Inden man starter med at montere sine Unifi Access Punkter skal man først installerer deres server-software, Unifi Controller. Softwaren kan køre på Windows, macOS og Linux.

Jeg har allerede en række servere kørende herhjemme, så jeg fik nemt installeret deres software på en Intel i3 Nuc-maskine med Arch Linux.

Hvis du ikke allerede har en server derhjemme, kan jeg anbefale en lille Raspberry Pi 3, som kan købes for omkring 250 kr. Fordelen er at den næsten ingen strøm bruger, og den er nem at komme i gang med. Her en en guide der specifikt omhandler Raspberry Pi og deres Controller-software.

Skærmbillede af UniFi Controller
Skærmbillede fra web-udgaven af UniFi Controller

Når softwaren er installeret, er det super nemt at tilknytte et Access Point, give den et navn og så er man kørende.

Installation

Jeg valgte deres hurtige Unifi AP AC HD produkter til at dække mit hjem indenfor. Det er indenfor jeg har brug for hastighed. Det er indenfor der er computere, Apple TVs, Chromecasts, Smart-TVs, Sonos, iPads, iPhones, Alarm-systemer og ikke mindst mine Nest IQ 4k-kamera der konstant uploader til Googles servere. Der bliver rykket noget trafik igennem.

Jeg fik monteret mit første Unifi AP AC HD i loftet over spisestuen, her sidder det centralt henover køkkenet, børneværelserne og vores soveværelse.

Det er super nemt at montere Unifi Access Points. Du skruer et lille beslag fast i loftet, hvorefter du kan dreje dit Access Point på, klik – og det sidder fast. ✅

Da Unifi’s produkter benytter PoE (Power over Ethernet) betyder det, at du kun skal have ét kabel ud til dit Access Point. Strøm og netværk kommer i samme kabel, et netværkskabel. Der medfølger til deres Pro og HD-modeller en lille PoE-injector, der tilføjer den nødvendige strømkilde til netværkskablet, hvis du ikke allerede har en Switch der kan dette i forvejen.

Tegning af PoE Injector fra Ubiquiti
Tegning af PoE Injector fra Ubiquiti der viser en PoE Injector der leverer strøm + LAN igennem et netværkskabel.

Jeg har valgt at benytte S/FTP CAT.7 kabler, men ifølge Unifi virker CAT.5E og CAT.6 også uden problemer. Dog er CAT.7 efterhånden så billige, så den lille prisforskel gør ikke det store. Jeg har valgt S/FTP fremfor UTP da disse er shielded.

Unifi AP AC HD monteret i loftet over spisestuen
Unifi AP AC HD monteret i loftet over spisestuen

Jeg koblede min Macbook Pro op og kørte en Speedtest.net og blev overrasket over det positive resultat. Wi-Fi hastigheden er næsten 3x doblet i forhold til mit tidligere AirPort Extreme 802.11ac setup.

Skærmbillede af Speedtest med WiFi

Nu var næste step, at få monteret de resterende access points – ude og inde.

“Når-jeg-kommer-hjem”-ruten

Som jeg skrev tidligere, havde jeg det klassiske “når-jeg-kommer-hjem”-problem, eller “Sticky Access Point” som det også kaldes, hvor min iPhone holder fast i det første Access Point den ser, ude i entreen, selvom jeg sidder inde på kontoret, hvor der også er et Access Point.

Så efter at have sat min Ubiquiti op, og leget lidt med de forskellige indstillinger, var jeg klar til at gå en tur rundt om huset. ? Jeg startede et Facetime-opkald til min smukke kone, og fortalte at hun måske røg ud om lidt. ☺ Facetime er meget tilgivende, men det er tydeligt at se, når en WiFi-forbindelse bliver ringe eller forsvinder helt.

Jeg vandrede rundt om huset. Forbindelsen forblev aktiv, der var ingen problemer at se overhoved. Det er første gang en Facetime-samtale på WiFi har kørt så smooth. ? Garagen. Haven. Terrassen. Indkørslen. Stuen. Køkkenet. Kontoret. Altid over 80% signal. Efter samtalen, åbnede jeg Event-loggen i min Unifi Controller og kunne se at min iPhone havde roamed problemfrit mellem de forskellige punkter. It works!

Skærmbillede af Event-log fra Unifi Controller med Client steering og Band steering
Skærmbillede af Event-log fra Unifi Controller med Client steering og Band steering

Konklusion

Kort fortalt: Jeg kommer aldrig tilbage til Consumer Grade WiFi igen. ?

Enterprise-produkterne koster i dag ikke en bondegård, og sammenlignet med den oplevelse jeg har fået med både dækning, hastighed og stabilitet, er der ingen tvivl om, at det her var det rigtige valg til at dække mit behov.

Ligesom alle de andre jeg kunne læse om, som elskede deres Unifi-setup, er jeg nu også en Ubnt-Fan. ❤☺ Det virker!

Updated on 10. maj 2019

Was this article helpful?

Related Articles

Comments

  1. Hej Daniel.

    Jeg er igang med at lege med selvsamme udstyr og vil hører om du kunne være behjælpelig med noget input.
    Har pt to APèr som jeg gerne vil have til at arb sammen, men er lidt i tvivl om det. 🙂

  2. Hej Daniel.

    Har selv 1 unifi AC Pro med da den havde lidt problem er med at dække hele mit hus har jeg valgt at købe en mere at sætte op.
    men nu har jeg så bare samme problem som du havde ¨Sticky Access Point¨
    har prøvet at søge op nettede hvordan jeg kommer unden om dette og rode lidt med forskellige indstilinger, dog unden at finde løsningen endnu.
    så ville høre om du ville være behjælpelig med den måde du fik det løst på / opsætning

    Mvh Anders

    1. Hej Anders, hvilke enheder har du som er “sticky”?

      Det er som oftest klientens opgave at roame imellem de forskellige APs.
      Jeg oplever ingen problemer med mine iPhones og iPads.

  3. Hej Daniel.

    Har selv unifi Pro i mit hus. Men har dog nogle problemer med “ når-jeg-kommer-hjem”
    Syntes ikke det virker optimalt med at få mine enheder til at skifte mellem AP, det er ligesom de hænger forlænge på tidligere AP.
    Hvilken setup har du for at ha kommet dette problem til livs ?

    Mvh Anders.

Comments are closed.